Στράτα του Ψηλορείτη

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι γίνεται η Στράτα του ψηλορείτη,συνήθως μέσα στον Αύγουστο.Διοργανώνεται από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Λιβαδιωτών και υποστηρίζεται απο την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Μυλοποτάμου.Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει θεσμός αφού περιλαμβάνει πεζοπορία,αναψυχή,φυσιολατρία,θρησκεία,γαστρονομία,διασκέδαση,παράδοση,        φιλοξενία, ήθη και έθιμα της περιοχής κλπ.Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου του ψηλορείτη και της ευρύτερης περιοχής μέσω του πλακόστρωτου μονοπατιού που οδηγεί στη ψηλότερη κορυφή του Ψηλορείτη Τίμιος Σταυρός ή Ίδα (2.456μ). Η διοργάνωση γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες γιατί γίνεται σε υψόμετρο 1700μ στο καταφύγιο Μυγερού χωρίς φυσικό ίσκιο, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.Η εκδήλωση ξεκινάει στις 5 το πρωί λόγω του ότι 7.30 ξεκινάει η θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του Ψηλορείτη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

1.Υποδοχή επισκεπτών-αναβατών στο Λιβαδιώτικο Αόρι (Αόρι στα Κρητικά σημαίνει δρόμος,δηλαδή ο δρόμος που ξεκινά απο τα Λιβάδια Μυλοποτάμου) στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο) στις 4:30-5:00 το πρωί .

2.Ανάβαση απο το καταφύγιο στην κορυφή μέσω της πλακόστρωτης στράτας στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού 5:00-7:30 το πρωί.

3.Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Στη συνέχεια ακολουθεί λύρα και χορός στην κορυφή.

4.Κατάβαση από την κορυφή μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο) όπου ακολουθεί η εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης, υπάρχει συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος του γνωστού για την ιδιαίτερη νοστιμιά οφτού κρέατος (αντικριστό,λόγω του ότι ψήνεται αντίκριστα στη φωτιά), την παρασκευή βραστού κρέατος με το Λιβαδιώτικο πιλάφι,και επίσης να έχουν άμεση επαφή με τους τυροκόμους του Ψηλορείτη, οι οποίοι παρασκευάζουν επιτόπου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο το τυρί και τη μυζήθρα.

 

 

Ιούλιο-Αύγουστο
category
Εκδρομή