Όλοι μας πηγαίνουμε σε διάφορα μέρη για διακοπές ή για εργασία. Σ' αυτά τα μέρη έχουν ζήσει άνθρωποι, έχουν αφήσει τα χνάρια τους, έχουν δώσει το αίμα τους. Αυτή η ζωή των ανθρώπων άλλοτε έντονη κι άλλοτε μονότονη έχει αφήσει επάνω στο χάρτη Ονομασίες τόπων, που σιγά σιγά ξεθωριάζουν.

Το μυαλό μας όπως κι ένας χάρτης πρέπει να έχει σημάδια - κουκίδες για να μπορεί να περιηγηθεί με νόημα μέσα στην ιστορία του χώρου. Για ' αυτό κι εμείς τα ξαναβάζουμε όλα στο χάρτη, για να τα θυμηθούμε, να τα ξαναεπισκεφτούμε και να έχουμε μια πιο βαθιά και γεμάτη νόημα εμπειρία ταξιδιού.

"Ένα Ελληνικό τοπίο δε δίνει σ’ εμάς τους Έλληνες μιαν αφιλόκερδη ανατριχίλα ωραιότητας, έχει ένα όνομα το τοπίο – το λένε Μαραθώνα, Σαλαμίνα, Ολυμπία, Θερμοπύλες, Μυστρά – συνδέεται με μιαν ανάμνηση, εδώ ντροπιαστήκαμε, εκεί δοξαστήκαμε, και μονομιάς το τοπίο μετουσιώνεται σε πολυδάκρυτη, πολυπλάνητη ιστορία. Κι όλη η ψυχή του Έλληνα προσκυνητή αναστατώνεται. Το κάθε Ελληνικό τοπίο είναι τόσο ποτισμένο από ευτυχίες και δυστυχίες με παγκόσμιο αντίχτυπο, τόσο γεμάτο ανθρώπινο αγώνα, που υψώνεται σε μάθημα αυστηρό και δε μπορείς να του ξεφύγεις, γίνεται κραυγή, και χρέος έχεις να την ακούσεις."

Νίκος Καζαντζάκης

Φτιάξαμε λοιπόν αυτή τη σελίδα, για να βάλετε τα μέρη που παίζατε παιδιά, τα συναισθήματα που αισθανθήκατε στα μέρη αυτά.
Να γράψετε για τα μέρη του παπού και της γιαγιάς, εκεί που έζησαν, έπαιξαν και σας μεγάλωσαν.
Για τα μέρη που κυλιστήκατε με την αγαπημένη σας για πρώτη φορά, που κάνατε το πιο ωραίο μπάνιο.
Για όσα βουτίχτηκαν μέσα στην κακογουστιά και το κέρδος.
Για μέρη που λατρέψατε αλλά ποτέ δεν είχατε το χρόνο να ξαναπάτε.
Κι αν σας προβληματίζει η προβολή τους και το "κάψιμο" λόγο τουριστικής αξιοποίησης και φωτογραφιών, βάλτε μόνο μια ζωγραφιά (σχετική όμως πάντα).
Θέλω να πείτε για μέρη άσχημα, φοβερά, ανατριχιαστικά, που σας έκαναν να φύγετε τρέχοντας.
Αλλά και για τόπους που θα θέλατε να μείνετε για πάντα, να "πεθάνετε" εκεί!
Γράψτε για τα μέρη που μεγάλωσαν οι αγαπημένοι σας ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί, άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης και όλους όσους είναι σημαντικοί για σας και έζησαν εκεί.
Για μέρη ασήμαντα, που ποτέ δεν θα ξαναπάτε.
Θέλω να γράψετε για μέρη που θέλετε να σώσετε διαδηλώνοντας, που φοβάστε ότι κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι.
Για εκδηλώσεις κι έθιμα που κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχουν.
Αλλά να μην ξεχάσετε να βάλετε το γιατί ονομάστηκαν τα μέρη αυτά έτσι!
Γιατί;
Πείτε μας για το κρυφό αυτό μυστικό, του ονόματός τους! της ύπαρξής τους; έξω άραγε ή μέσα σας;

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου

πατήστε εδώ: Αντώνης Χατζηθωμάς