Υψόμετρο
0
Απόσταση
Πρόσβαση με
Καλύτερο μέρος για...
Συναισθήματα
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 1 1 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Χανιά


Ο πόλη των Χανίων έχει πληθυσμό 53.910 κατοίκων με βάση την απογραφή του 2011. Ανήκει στον ευρύτερο Δήμο Χανίων με πληθυσμό 108.642 κατοίκων που είναι και η πρωτεύουσα το ομώνυμου Νομού Χανίων και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο.

Η Ονομασία Χανιά θεωρείται ότι προήλθε από την παραφθορά του ονόματος Άλ Χανίμ, που είχαν δώσει οι Άραβες στην περιοχή.

Η Αρχαία πόλη λεγόταν Κυδωνία και διατήρησε την ακμή της μέχρι την επικράτηση των Αράβων το 824 μ.Χ.

Σοβαρή ένδειξη ότι η περιοχή των Χανίων κατοικήθηκε πριν από το 6.500 π.Χ. αποτελούν οι βραχογραφίες κοντά στο χωριό Άσφενδος Σφακίων και η εύρεση πέτρινων εργαλείων στο φαράγγι της Σαμαριάς από το Σουηδό επιστήμονα. Στο τέλος της νεολιθικής περιόδου έχουμε στοιχεία ανοιχτών εκ=γκαταστάσεων στο Καστέλλι Χανίων και στο Νεροκούρο Κυδωνίας. Στη Μινωική εποχή, η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη. Στους μεταμινωικούς χρόνους - ως το 69 π.Χ. - που κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, ακμάζουν πολλές πόλεις, όπως η Κυδωνία (σημερινά Χανιά) - μια από τις τρεις σπουδαιότερες πόλεις της Αρχαίας Κρήτης - η Αμφιμάλτα, η Ανώπολη, η Κίσσαμος κ.α.

Το 961 απελυθερώθηκε από τους Άραβες με το Νικηφόρο Φωκά. Ο ρόλος από το 961 ως το 1204 δεν είναι σημαντικός. Το 1212 - 1645 καταλαμβάνεται από τους Ενετούς. Η παρουσία των Ενετών 400 χρόνια στην πόλη έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της. Έκτισαν την ακρόπολη - το Καστέλι - και μέσα σ' αυτήν τον ξαθεδρικό ναό και πολλά σπίτια ευγενών. Όταν το 1537 ο πειρατής Μπαρμπαρόσα τη λεηλάτησε, αποφάσισαν να την οχυρώσουν καλύτερα, στέλνοντας τον περίφημο τότε μηχανικό τους Σανμικέλι. Έτσι κτίστηκε το μεγάλο φρούριο με τους προμαχώνες και τα τείχεικ που διατηρούνται ως σήμερα σε καλή κατάσταση μια που δεν μπόρεσαν όμως τότε το 1645, νακρατήσουν τις επιθέσεις των Τούρκων, οι οποίοι το κατέλαβαν ύστερα από πολιορία 2 μηνών.

Η κυριαρχία των Τούρκων στην επαρχία δεν σταθεροποιήθηκε ποτέ. Ειδικά όμως στην επαρχία Σφακίων δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ Τούρκοι. Επί τουρκοκρατίας η πόλη έγινε έδρα πασά και από το 1850 το Καστέλλι Χανίων και της γύρω περιοχής. Οι Χανιώτες, που είχαν ήδη αρχίσει τους απελευθερωτικούς αγώνες τους και επί ενετογρατίας, σραστηριοποιούνται τώρα ακόμα περισσότερο. Οι επαναστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη για νη πνιγούν όμως στο αίμα τους. Αλλά ο αγώνας τους δεν είναι μάταιος. Τα κατορθώματα και ο ηρωισμός τους συγκινούν τους Ευρωπαίους και το 1898 οι "προστάτιδες" όπως λέγονταν δυνάμεις (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Ιταλία) διορίζουν τον πρόγκιπα Γεώργιο ύπατο αρμοστή Κρήτης, που αποβιβάζεται στις 9 Δεμβρίου του 1898 στη Σούδα για να εγκατασταθεί στα Χανιά, την πρώτη διοικητική πρωτεύουσα του νησιού.

Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι Κρητικοί θέλουν την ένωση με την Ελλάδα κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1905 στο Θέρισο κηρύσσει νέα επανάσταση.
Η ένωση γίνεται πραγματικότητα την 1η Δεκεμβρίου 1913, όταν η ελληνική σημαία κυματίζει για πρώτη φορά επίσημα στο φρούριο Φιρκά των Χανίων.
Στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο τα Χανιά έρχονται πάλι στο προσκήνιο και το 1941 γίνονται το πίκεντρο της μάχης της Κρήτης. Οι Γερμανοί τα βομβαρδίζουν άγρια καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών τους και οι κάτοικοί τους μάχονται με ξεχωριστή ανδρεία ενάντια στους 3.500 αλεξιπτωτιστές που πέφτουν στη γειτονική περιοχή του αεροδρομίου του Μάλεμε.