Λίμνη Κατή ή Λίμνη του Κατή

Υψόμετρο
1355
Απόσταση
Πρόσβαση με
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 0 0 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Λίμνη Κατή ή Λίμνη του Κατή


Η Λίμνη Κατή ή Λίμνη του Κατή είναι ορεινή τεχνητή λίμνη στον Ανατολικό Όλυμπο με ελεύθερη επιφάνεια που φτάνει τα 9,5 στρέμματα περίπου, σπάνια όμως βρίσκεται σε πλήρωση. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 (1997) μετά την ανύψωση αναχώματος, κατασκευή φράγματος από απλό σκυρόδεμα και εκχωμάτωση. Από την άκρη της λίμνης περνά ο δασικός δρόμος, με κατεύθυνση νότια προς την Καλλιπεύκη, που απέχει 12 χλµ. Από την Κατερίνη απέχει 52 χλμ.
Η δασική θέση Κατή είναι ένα μικρό οροπέδιο Νοτιοδυτικά (ΝΔ) της Άνω Σκοτίνας, του Παλαιού Παντελεήμονα και Δυτικά των Παλαιών Πόρων (Πούρλιας). Είναι ακριβώς στα όρια του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Σκοτίνας – Παντελεήμονα.
Στα 500 μ. από την τεχνητή λίμνη, υπάρχει η ομώνυμη «Βρύση του Κατή» (Υψόμετρο: 1368 μ. Γεωγρ. Μήκος: 22.509365, Γεωγρ. Πλάτος: 39.960661).  Η βρύση εξυπηρετεί κυρίως ανάγκες υλοτόμων, αλλά ενίοτε και των διερχομένων ή επισκεπτών της.
Η θέση πήρε το όνομα της από την ομώνυμη βρύση του «Κατή». Το δε όνομα της, σημαίνει Τούρκος δικαστής (κατής). Σύμφωνα με την παράδοση καταπώς λένε, κάποιος Τούρκος δικαστής που δίκαζε τις υποθέσεις των κατοίκων των χωριών αυτών κάθισε να ξαποστάσει στην βρύση. Εκεί πέρα πέθανε πίνοντας από το παγωμένο νερό της βρύσης. Από κει και η ονομασία «Κατή».
Η λίμνη είναι μία τεχνική αβαθής λίμνη (ύψος 4.5 μ.) με ελεύθερη επιφάνεια που φτάνει τα 9,5 στρέμματα περίπου, σπάνια όμως βρίσκετε σε πλήρωση. Από την άκρη της λίμνης περνά ο δασικός δρόμος, με κατεύθυνση νότια προς την Καλλιπεύκη (που απέχει 12 χλµ. ).
Η περιοχή στην οποία βρίσκετε η λίμνη περιλαμβάνει εκτεταμένο κλειστό δάσος με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Η βλάστηση που απαντάται στο δάσος είναι: μίξη από οξιά (80%) με ελάτη (20%).
Αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για εκείνον τον επισκέπτη, που θέλγεται από την ομορφιά της φύσης.