Υψόμετρο
Απόσταση
Πρόσβαση με
Καλύτερο μέρος για...
Συναισθήματα
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 0 0 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Στην τοποθεσία αυτή θα βρείτε
  • ΑΤΜ
  • Δημοτικό Σχολείο
  • Εκκλησία
  • Εκκλησία σε λειτουργία
  • Εμπορικά καταστήματα
  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια
  • Εστιατόρια - ταβέρνες
  • Ιατρείο
  • Καφενεία
  • Λύκειο
  • Μανάβικο
  • Μπακάλικο
  • Νεκροταφείο
  • Νηπιαγωγείο
  • Ξενοδοχείο
  • Παιδική χαρά
  • Παιδικό σταθμό
  • Παραδοσιακός οικισμός
  • Πολιτιστικό κέντρο
  • Σινεμά
  • Σούπερ μάρκετ
  • Τράπεζα
  • Φαρμακείο
  • Φούρνο
  • Ψιλικατζίδικο - περίπτερο

Τίρυνθα


Η Τίρυνθα απέχει 5 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, είναι η αρχαιότερη των Μυκηνών. Η πιο γνωστή και περισσότερο θαυμαζόμενη πόλη της ελληνικής προϊστορίας για τον όγκο των καταπληκτικών κυκλώπειων τειχών της . Ο Όμηρος την αποκαλεί "Τειχιόεσσα" ακριβώς για τον χαρακτηριστικό φοβερό όγκο των τειχών της . Ο Πίνδαρος υμνεί τα "κυκλώπεια πρόθυρά" της. Ο Παυσανίας, παραλληλίζοντας τα τείχη της Τίρυνθας με τις Πυραμίδες της Αιγύπτου λέει ότι τα έργα εκείνα των Αιγυπτίων δεν ήταν περισσότερο αξιοθαύμαστα από τα τείχη των Τιρυνθίων, που δεν φαίνονταν έργα ανθρώπων, αλλά των μυθικών πλασμάτων, των Κυκλόπων, παράξενων όντων που σύμφωνα με την παράδοση, ο Προίτος τα είχε φέρει από τη Λυκία της Ασίας. Κολοσσιαίες πέτρες, οι περισσότερες απελέκητες, αποτελούσαν, και αποτελούν ακόμη , το κύριο υλικό του φοβερού τείχους. Η κάθε μια ζυγίζει πάνω από 10 τόνους.

Η ακρόπολη της Τίρυνθας είχε έκταση μήκους 300μ. και πλάτους 100μ. που πότε - πότε στενεύει λίγο, και περισσότερο προς το βόρειο μέρος, που σε ορισμένο σημείο , στη μέση, φθάνει 45 μόλις μέτρα. Ο μακρουλός
αυτός χώρος έχει κατεύθυνση περίπου από βορρά προς νότο και σχηματίζει τρία επίπεδα, τρεις εξώστες, από τους οποίους ο νότιος έχει το μεγαλύτερο ύψος (24-26 μ.) , ο μεσαίος είναι λίγο χαμηλότερος (με 20 μ. ύψος) και τέλος ο βόρειος με ύψος μόνο 16 μέτρα. Το φάρδος του τείχους είναι από 8 - 10μ. αλλά πότε πότε φαρδαίνει περισσότερο και σε ορισμένα σημεία φθάνει τα 15 ή 17,5 μέτρα. Το ύψος των τειχών σήμερα στο βόρειο τμήμα του περιβόλου φθάνει τα 7,5 μέτρα αλλά το αρχικό τους ύψος θα ήταν γύρω στα 10 μέτρα.

"Είναι" γράφει ο H. Rossiter, "αυτά τα τείχη της Τίρυνθας το καλύτερο το εξοχότερο σωζόμενο δείγμα στρατιωτικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής των μυκηναϊκών χρόνων. Τα οχυρά ανάκτορα περιβάλλονται από τα περίφημα αυτά τείχη".

Γύρω στα ανάκτορα, που αποτελούσαν το κέντρο του πανάρχαιου φρουρίου, είναι συσσωρευμένα τα πιο ισχυρά αμυντικά μέσα. Ογκόλιθει που προεξείχαν καθιστούσαν ανώμαλη την όψη του φρουρίου. Πύργοι κολοσσιαίοι κάλυπταν τις κύριες εισόδους και ορθώνονταν μπροστά σε κάθε επικίνδυνο σημείο. Μεγάλες στεγασμένες στοές προφύλασσαν τους πολεμιστές κατά τις πολιορκίες. Μια κατωφέρεια στο ανατολικό μέρος του βράχου, δίπλα στην ακρόπολη , έξω , πρακτική για την κίνηση αρμάτων διευθετήθηκε τα μυκηναϊκά χρόνια, έτσι ώστε να προσπελάζουν από εκεί στην ακρόπολη ακόμη και οχήματα ανεβαίνοντας ως την κύρια πύλη . Το φάρδος του ανηφορικού δρόμου που οδηγεί εκεί σήμερα είναι περίπου 4 μέτρα. Αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο τα μυκηναϊκά χρόνια . Στο τέλος στην είσοδο μπροστά στο άνοιγμα του τείχους , δύο ενισχυτικά έργα πελώρια σαν κολοσσιαίοι πύργοι, δυνάμωναν την αντοχή της πύλης. Αυτή ήταν βαριά και ογκώδης, και ήταν αδύνατη η παραβίαση της. Γιατί, κι αν οι εχθροί κατάφερναν να μπουν μέσα
από το τείχος , στο διάδρομο και σ 'ένα πέρασμα παράλληλο του περιβόλου, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν, γιατί θα εβάλλοντο και από τα δεξιά και από τ'αριστερά τους. Και ακόμη θα συναντούσαν άλλη πύλη, λίθινη αυτή , την κύρια πύλη, που ουσιαστική είσοδος , η πραγματική και μεγαλόπρεπη, η μνημειήδη ήταν η ουσιαστική είσοδος, η πραγματική και μεγαλόπρεπη, η μνημειώδης πύλη και την ακρόπολης και του ανακτόρου.

Η επιβλητική αυτή πύλη είναι γνωστή ως αδελφή της περίφημης στις Μυκήνες πύλης των Λεόντων, γιατί μοιάζει μ' εκείνη. Και οι δύο πύλες έχουν τις ίδιες διαστάσεις και είναι δημιουργήματα της ίδια εποχής και πιθανόν του ίδιου τεχνίτη. Και αυτή η πύλη έχει ακριβς 2,86 μ. φάρδος καθώς και αυτή έχει πελώριο κατώφλι 4μ. μήκους και φάρδος 1,45 μέτρα , Πάνω σ ' αυτό ακουμπουσαν,
όπως και στις Μκήνες, οι κολοσσιαίες μονολιθικές παραστάσεις υψους 3,20 μέτρα. Άλλες δύο πύλες υπήρχαν κι ανοίγονταν στη συνέχεια του διαδρόμου , μέσα στο φρουριο πια , 20 μέτρα από τη μνημειώδη πύλη , ως ένα προαύλιο που σχηματιζόταν στη ΝΑ γωνιά της ακρόπολης και του ανακτόρου και επίσης στη ΝΑ Υωνιά του φρουρίου. Ήταν σαν μεγάλη πλατεία. Εκεί όποιος έφτανε αντίκρυζε άλλον μεγαλόπρεπο πυλώνα. Ήταν η είσοδος του βασιλικού ανακτόρου. Και αυτό ήταν στο ψηλότερο επίπεδο του αρχαίου κάστρου.

Το μεγάλο πρόπυλο ήταν "προστυλο εν παραστάσι" , δίστυλο και στις δύο του εισόδους , αλλά χωρισμένο σχεδον με εγκάρσιο τοίχο. Μια θύρα στο βόρειο μερος , προς τα δεξια, ανοιγε σε διάδρομο που στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του ανακτορου. Η έξοδος του προπύλου άνοιγε προς μια τεράστια αυλή. Σκάλες οδηγούσαν σε υπόγεια κάτω, όπου υτήρχαν στοές , πολεμίστρες , αποθήκες, Στη βόρεια πλευρά της μεγάλης ανακτορικής αυλής βρίσκεται άλλο πρόπυλο, και αυτό "δίστυλο εν παραστάσι", και αυτό σχεδόν χωρισμένο, όπως το μεγάλο πρόπυλο με εγκάρσιο τοίχο. Αυτό αποτελεί το μικρό πρόπυλο του ανακτόρου και οδηγεί στην εππίσημη αυλή , ένα ορθογνιο μέρος με διαστάσεις 20,25 x 15,75 μ. Σώζονται μόνο τα χαμηλοτερα μέρη των τοίχων και οι βάσεις των κιονων. Είναι το ψηλότερο σημείο του λόφου και το κέντρο ολοκληρου του ανακτόρου.

Εφτά κίονες μπροστά στις δύο μεγαλύτερες πλευρες και πεντε μπροστά στις μικρότερες, δημιουργούσαν στοές γύρω στους 4 τοίχους. Καταμεσής της νότιας πλευράς , ένας τεράστιος βωμός , σχήματος τετραγώνου, του Δία Ερκείου , παρουσίαζε κοίλωμα, όπου μαζευόταν το αίμα των ζώων στις θυσίες. Δύο σκαλοπάτια από εκεί οδηγούσαν στο καθαυτό παλάτι. Και, πρώτα - πρώτα , σ' έναν πρόδομο, απ' όπου έφθανε κανείς στο θάλαμο υποδοχής και στο μέγαρο κατόπιν. Αυτό, η ιδιαίτερη αίθουσα του βασιλιά, ήταν μια αίθουσα 12 μ. μήκους και 10 μ . πλάτους . Στο κέντρο 3 κίονες βάσταζαν τη στέγη κι ανάμεσά τους, στο πατωμα, κάτω, που το αποτελούσε Ψηφιδωτό, με κόκκινες και μπλε ψηφίδες σαν ανατολίτικο ταπέτο, ορθωνόταν ο βωμός των εφεστίων θεών "εσχάρη"). Αριστερά υπτήρχε πλήθος διαδρόμων και μικρών θαλάμων. Από όλα τα
διαμερίσματα ένας λουτρώνας, ήταν πολύ σπουδαίος. Το δάπεδό του αποτελούσε ένας τεράστιος ογκόλιθος βάρους 20 τόνων . Οι τοίχοι ήταν ντυμένοι με ξύλο, κάτω δε τα νερά που χύνονταν έτρεχαν , χάρη σε υπόγειους σωλήνες, που τα οδηγούσαν σε μεγάλη δεξαμενή, πιο κάτω.

Όμως κι άλλα πολλά διαμερίσματα βρίσκονται και προς το ανατολικό μέρος του μεγάρου. Διάφορα διαμερίσματα , παράξενα και πολυποίκιλα, ανεξήγητα, λαβυρινθώδη. Σ'όλες τις αίθουσες τα δάπεδα είχαν ψηφιδωτά και οι τοίχοι τους ήταν στολισμένοι με τοιχογραφίες και με γλυπτικές διακοσμήσεις. Πάνω στα επιχρίσματα από ασβέστη οι προϊστορικοί ζωγράφοι της Τύρινθας άλλοτε απεικόνιζαν λουλούδια άλλοτε σκηνές κυνηγιού αλλού ζωγράφιζαν μορφές γυναικών (αυλικών) αλλού ζώων, πχ. ταύρων, σκύλων μόνο ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν ήταν μόνο πέντε: μαύρο, μπλε, κίτρινο, κόκκινο και άσπρο. Ήταν όμως ζωηρά και εντυπωσιακά.

Ο επισκέπτης της ακρόπολης που φθάνει ως το προπύλο του ανακτόρου και δεν γυρίσει δεξιά, για να μπει στο παλάτι, αλλά προχωρεί προς τα νότια, συναντά προς τα δεξιά του τα πιο παράξενα κτίσματα της υπερτρισχιλιόχρονης οχυρωματικής τέχνης. Είναι υπόγειες στοές, δημιουργημένες μέσα στο πάχος του τείχους στο νοτιοανατολικό και στο νότιο μέρος.Εκείνη η πρώτη στοά είχε δύο ορόφους και διατηρούνται οι πέτρινες βάσεις των κιόνων. Πίσω από τη στοά αυτή ήταν η ανατολική σήραγγα. Αυτή ένα θολοσκέπαστο επίμηκες υπόγειο, που ο οξυκόρυφος θόλος σχαηματίζεται από πελώριες, εξέχουσες περισσότερο προς την κορυφή πέτρες, περιέχει 6 δωμάτια, που θα χρησίμευαν σαν αποθήκες. Στο νοτιότατο σημείο υπήρχε μια στέρνα. Πιο πέρα παρουσιάζεται ένα στενό άνοιγμα πολεμίστρα, απ' όπου οι αμυνόμενοι μπορούσαν να τοξεύουν. Η άλλη σήραγγα, η νότια, είχε πέντε θαλάμους και στην άκρη τους, από πάνω τους, πάνω από το φαρδύ τείχος, σχηματιζόταν ένας πελώριος γωγιαίος πύργος.