Υψόμετρο
0 km
Απόσταση
Πρόσβαση με
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 0 0 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Κατσούνι


Αν φτάσετε στο Κλησίδι και δε σας έχει αιχμαλωτίσει ακόμη με την ομορφιά του...ένα μικρό μονοπάτι που περνά μέσα από τα σπίτια οδηγεί προς τα ανατολικά και παράλληλα με την ακτογραμμή, σε λίγα μόνο λεπτά, σε μία από τις πιο απομονωμένες αλλά και πιο όμορφες παραλίες του νησιού , το Κατσούνι. Μη προσβάσιμο οδικώς, θα πρέπει να περπατήσετε για να φτάσετε, το Κατσούνι πήρε το όνομά του, λόγω του καμπυλωτού του σχήματός του, που ομοιάζει με το αναφιώτικο αγγούρι “κατσούνι” (το τυπικό ξυλάγγουρο).

Στο Κατσούνι θα συναντήσετε αρκετά δέντρα με εκπληκτικό πολύχρωμο βότσαλο στην παραλία, που ξεβράζεται κυρίως το χειμώνα από τα κύματα. Το καλοκαίρι όμως η αμμουδιά θα πάρει  θέση και τα όχι απότομα βαθιά νερά θα σας μαγέψουν. Θα συναντήσετε αρκετές σκηνές κάτω από τα δέντρα καθώς και όλους τους απογοητευμένους από την πολυκοσμία γυμνιστές του Ρούκουνα, να γίνονται για λίγο Κατσουνιώτες! Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια, το Κατσούνι κερδίζει ολοένα έδαφος σε σχέση με το θρυλικό Ρούκουνα γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Είναι απομονωμένο και ήσυχο. 

Αυτό που θα απογειώσει τη μαγεία στο τοπίο και στο μπάνιο σας είναι η μεγαλειώδης θέα του μονόλιθου Κάλαμου όπως αυτός αποκαλύπτεται στα ανατολικά  αλλά και ο ιδιαίτερα χαρακτηριστικός βράχος που αφήνει απροσπέλαστη την παραλία από δεξιά, ο οποίος θυμίζει απολιθωμένο προϊστορικό θηρίο που μόλις ήπιε νερό κι αναπαύεται μισό έξω, μισό μέσα στη θάλασσα.  Το μόνο που μπορεί να σας φανεί ενοχλητικό είναι η άφθονη αιγαιόσαυρα που αφθονεί στις πέτρες και ξεφυτρώνει από παντού, απόλυτα εξοικιωμένη με το ανθρώπινο στοιχείο.

Η πρόσβαση στο Κατσούνι είναι πιο εύκολη και γρήγορη από το μονοπάτι του Κλησιδίου, αλλά αν είστε αποφασισμένοι να περπατήσετε περισσότερο, υπάρχει άλλο ένα αρκετά πιο μακρύ, κατηφορικό και δύσβατο, το οποίο ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο προς το Μοναστήρι, στο ύψος που είναι το επονομαζόμενο “Σπίτι του γιατρού”. Μια τεράστια έπαυλη που χτίστηκε από έναν καρδιολόγο γιατρό, όταν κάποτε έσωσε ένα παιδί της Ανάφης και οι κάτοικοι για να τον ευχαριστήσουν του δώρισαν γη. Θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα να κατεβείτε, αναλόγως, αλλά θα έχετε μια άλλη οπτική προσέγγιση κοιτώντας από ψηλά τον προορισμός σας.

Σε φυσική προέκταση με το Κατσούνι ακριβώς στα ανατολικά, μια άλλη παραλία μαγνητίζει τα βλέμματα, η Φλαμουρού, με διαχωριστική γραμμή μια προβλήτα που λειτουργούσε παλιά ως αγκυροβόλιο και μερικά βράχια βέβαια, που άλλοτε αν το νερό έχει τραβηχτεί αφήνει την πρόσβαση ελεύθερη και άλλοτε όχι. Όπως και να ‘χει μπορείτε να πάτε πάντα κολυμπώντας μια που η απόσταση είναι πολύ μικρή. 

Οι δύο διαδοχικές παραλίες Κατσούνι και Φλαμουρού που διακόπτονται βίαια από την προβλήτα με τη γραφική μαρμάρινη στήλη που θυμίζει από μακριά ξόανο αρχαίου θεού, αλλά παραμένουν ωστόσο αρμονικό αλληλεπικαλυπτόμενο σύνολο η μία της άλλης, σε συνδυασμό με τη θέα του επιβλητικού μονόλιθου που ξεπροβάλλει στο βάθος, θα σας δώσουν τις πιο απίστευτες φωτογραφίες από τα νότια παράλια…

Για όσους επιλέξουν να κατασκηνώσουν στο Κατσούνι, για ένα πρόχειρο ανεφοδιασμό μπορούν να καταφύγουν στις ταβέρνες του γειτονικού Κλησιδίου (το μονοπάτι είναι επίπεδο και εύκολο) αλλιώς πάλι μέσω Κλησιδίου να μεταβούν με όχημα ή λεωφορείο στη Χώρα ή το Γιαλό.