Σχοινιάς ή Σχινιάς

Υψόμετρο
0
Απόσταση
Πρόσβαση με
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 1 1 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Σχοινιάς ή Σχινιάς


Ο Σχοινιάς ή Σχινιάς είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και μικρός οικισμός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, στην παράκτια ζώνη, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής.

Η κανονική ονομασία είναι Σχοινιάς από τα σχοινιά που έδεναν τα καράβια και οι βάρκες, κυρίως στα αρχαία χρόνια. Το ακρωτήρι Κυνοσούρα προστάτευε το μέρος από μεγάλα κύμματα και δυνατούς ανέμους.

Η ονομασία Σχινιάς με ι είναι κυρίως μεταγενέστερη και προέκυψε από την αυθέρετη σύνδεση με το θάμνο σχίνο που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής και φύεται σε όλο το μήκος του πευκοδάσους.

Στην περιοχή του Σχοινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Στο Σχοινιά επίσης υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα (ο Σχοινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα και το δάσος Κουκουναριάς στην Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα). Λόγω της μεγάλης οικολογικής της αξίας, η περιοχή σήμερα χαρακτηρίζεται εθνικό πάρκο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η παραλία του Σχοινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια.

Ο Σχοινιάς έχει προσανατολισμό Νοτιοανατολικό και όταν φυσάει μελτέμι το καλοκαίρι δεν το πιάνει το κύμα.

Αντίστοιχα όταν έχει Νοτιά, προσοχή κάνει κύμα, αλλά επειδή είναι ρηχά δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, για παιδιά πάνω από 12

Ακόμα όμως κι αν φαίνεται ήσυχη, καλό θα είναι να έχετε τα ρούχα και τα πράγματά σας σε αρκετή απόσταση από το κύμα, γιατί κατά περιόδους κάνει κυματισμούς που μπορεί να σας τα βρέξουν και να κάνουν ζημιά στον εξοπλισμό σας!

Είναι ρηχή παραλία με άμμο.

Τα νερά είναι ζεστά σχεδόν όλο το καλοκαίρι

Είναι ιδανική παραλία για παιδιά και οικογένειες

Δεν έχει ξαπλώστρες στο μεγαλύτερο μέρος του.

Στην αρχή και δεξιά του κεντρικού δρόμου έχει πολλά κλαμπ και θαλάσσια σπορ

Έχει εστιατόρια και ταβέρνες, στα δεξιά από την κεντρική έχει και καφέ, στην αριστερή μεριά που είναι και το προστατευόμενο δάσος κουκουναριάς έχουν ξυλωθεί τα τεράστια "εστιατόρια" κι έχουν μείνει μόνο δύο ψησταριές, στον κεντρικό δρόμο.

Έχει αρκετά δωμάτια να μείνει κανείς για διακοπές και απο τη δεξιά και από την αριστερή μεριά, επίσης είναι πολύ κοντά ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη με μεγάλα Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενο δωμάτια.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα μπορείτε να δείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο πατώντας εδώ

Γιατί ονομάστηκε έτσι: 
Η κανονική ονομασία είναι Σχοινιάς από τα σχοινιά που έδεναν τα καράβια και οι βάρκες, κυρίως στα αρχαία χρόνια. Το ακρωτήρι Κυνοσούρα προστάτευε το μέρος από μεγάλα κύμματα και δυνατούς ανέμους.