Υψόμετρο
Απόσταση
Πρόσβαση με
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 0 0 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Ρέμα Ορλιά


Το ρέμα Ορλιά είναι από τις λιγότερο γνωστές διαδρομές του Ολύμπου παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά από το χωριό Δίον της Πιερίας.Σύμφωνα με την παράδοση το ποτάμι Ελικώνας ή Ορλιάς ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο και το βουητό του νερού, είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας.

Στον Ελικώνα ποταμό προσπάθησαν οι Μαινάδες να καθαριστούν από το αίμα του Ορφέα, αφού τον σκότωσαν. Ο ποτάμιος θεός, αρνούμενος να τις εξαγνίσει, εξαφανίζεται κάτω από το έδαφος και βγαίνει στην επιφάνεια πιο μακριά με το όνομα Βαφύρας.

Σε μόλις 4 χλμ. δυτικά του χωριού και με επαρκή σήμανση θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγ.Κωσταντίνου όπου θα αφήσουμε το αυτοκίνητο μας για να αρχίσει η υπέροχη αναζήτηση μας με τελικό προορισμό τον Κόκκινο βράχο.
Μόλις 100 μέτρα περίπου από το εκκλησάκι του Αγ.Κωσταντίνου στα δεξιά μας θα βρούμε τον μικρο Ορλιά τον μικρότερο καταρράκτη στην ΄΄γκιόλα΄΄ του οποίου μπορεί κανείς να βουτήξει. 
Αριστερά στην διχάλα και πριν κατηφορίσουμε για τον μικρο Ορλιά υπάρχει η αρχή του μονοπατιού για τον μεγάλο Ορλιά η αλλιώς Κόκκινο Βραχο. 
Η διαδρομή για τον μεγάλο καταρράκτη διαρκεί περίπου μια ώρα σχετικά ήπιας ανάβασης με τα πόδια  την οποία μπορούν να καταφέρουν ακόμα και παιδια. Η διαδρομή μέσα από το δάσος του Ολύμπου και πολλές φορές δίπλα στο ρέμα είναι απλά μαγευτική άλλοτε στην πυκνή σκιά του δάσους και άλλοτε σε ανοίγματα που φαίνεται ο κάμπος της Κατερίνης και πάντα με τον ήχο του νερού να αντηχεί στα αυτιά μας.
Το μονοπάτι έχει επαρκέστατη σήμανση και ιδίως από τους ανοιξιάτικους ακόμα μήνες υπάρχη αρκετός κόσμος να συνάντηση κανείς στο πάνε ελα. 
Την κούραση της μονόωρης πεζοπορίας στο βουνό διαδέχεται το δέος της συνάντησης μας με τον Κόκκινο Βράχο. 
Ο μεγάλος καταρράκτης του ρέματος είναι επιβλητικός για το μέγεθος του αλλά και για τον μαγευτικό του καταπράσινο περίγυρο και την πέτρινη γκιόλα που για χιλιάδες χρόνια τώρα σκάβει το νερό. 
Μιλώντας για το νερό το οποίο ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία του είναι λίγο πάνω από το μηδέν είναι το αποκορύφωμα της αναζήτησης μας μια και αν φτάσει κάποιος εκεί  και δεν βουτήξει θα είναι σαν να έχει κάνει το μισό ταξίδι. Το κρυστάλλινο νερό θα είναι το βάλσαμο αλλά και το ανεξίτηλο σημάδι στην μνήμη, του ταξιδιού σου στο μυστικό αυτό μονοπάτι του Ολύμπου. Τέλος δράσεις όπως Canyoning rappel και άλλα βουνίσια σπορ διατίθενται από τοπικές επιχειρήσεις όπου σχετικά οικονομικά μπορεί κάποιος να ζήσει ακόμα πιο δυνατές εμπειρίες.