Παναγία η Κρυφτή

Υψόμετρο
Απόσταση
5 ναυτικά μίλια
από
Πρόσβαση με
γεννήθηκα εδώ έχω πάει μου άρεσε θέλω να πάω 0 0 0 0

για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό

Παναγία η Κρυφτή


Η Παναγία η Κρυφτή είναι ένα εκκλησάκι κτισμένο μέσα σε σπηλιά στο χείλος μιας απόκρυμνης περιοχής και βρίσκεται λίγο μετά την παραλία της Μελίντας στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το όνομα κρυφτή συνδέεται με ένα θρύλο από την εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, λένε, κρύφτηκε εκεί μια μητέρα με τα δύο της αγόρια στην προσπάθειά της να ξεφύγει τη σφαγή. Μετά το τέλος του διωγμού η μάνα λένε έταξε να κτίσει το εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά που την προστάτεψε αυτή και τα παιδιά της.

Η περιοχή είναι βραχώδης εξαιρετικού φυσικού κάλλους που κόβει την ανάσα, και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο τοπίο, η διαχείριση του οποίου ανήκει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Στον πρόσφατο Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου μάλιστα, η περιοχή σημειώνεται ως «ΓΕΩΤΟΠΟΣ» με τον αριθμό 33.
Η πρόσβαση είναι μέτριας δυσκολίας και ιδανική για πεζοπόρους. Μετά την παραλία της Μελίντας, περίπου μισό χλμ αριστερά από το δρόμο ξεκινά ένας χωματόδρομος, τον οποίο μπορεί κανείς να διασχίσει και  με αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και μετά πρέπει να κάνει κατάβαση με τα πόδια περίπου 200 μ. μέχρι το ξωκκλήσι. Η θέα που αντικρύζει κανείς τόσο πηγαίνοντας όσι και φτάνοντας αποζημιώνει την προσπάθεια. Για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχει και η λύση της πρόσβασης με βάρκα από τις κοντινές παραλίες.

Κάτω από το εκκλησάκι υπάρχουν θερμές ιαματικές πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα και στις οποίες μπορεί κανείς να κατέβει με σκαλοπάτια. Αξίζει το κολύμπι σ' αυτά τα νερά.