Βέροια
για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό
Στην τοποθεσία αυτή θα βρείτε
- ΑΤΜ
- Δημοτικό Σχολείο
- Εκκλησία σε λειτουργία
- Εμπορικά καταστήματα
- Εστιατόρια - ταβέρνες
- Παραδοσιακός οικισμός
- Ιατρείο
- Καφενεία
- Λύκειο
- Μανάβικο
- Μπακάλικο
- Νεκροταφείο
- Νηπιαγωγείο
- Παιδική χαρά
- Παιδικό σταθμό
- Σούπερ μάρκετ
- Τράπεζα
- Φαρμακείο
- Φούρνο
- Ψιλικατζίδικο - περίπτερο
- Πολιτιστικό κέντρο
- Σινεμά
- Εκκλησία
- Ενοικιαζόμενα δωμάτια
- Ξενοδοχείο
Βέροια
Βέροια - Η ονομασία της πόλης.
Η αρχαία Βέροια είναι από τις λίγες πόλεις της Μακεδονίας που διατήρησε το όνομα της στη διαδρομή της ιστορίας της. Οι Τούρκοι την ονόμασαν Karaferya και οι Σλάβοι Ber.
Δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της πόλης
Σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Χιονίδη, ο συγγραφέας του 6ου αιώνα μ.Χ. Στέφανος Βυζάντιος διέσωσε δύο εκδοχές του Θεαγένη για την προέλευση του ονόματος της πόλης. Κατά την πρώτη εκδοχή, τη Βέροια έκτισε ο Φέρωνας και οι Μακεδόνες μετέτρεψαν το "β" σε "φ", όπως το Φάλακρον εις Βάλακρον. Κατά τη δεύτερη εκδοχή η ονομασία της Βέροιας, και περισσότερο αποδεκτή, οφείλεται στο όνομα της κόρης του βασιλιά Βέρητα, Βέροιας.
Σύμφωνα με άλλες γλωσσολογικές μελέτες, η κατάληξη -ροια είναι παράγωγο του ρήματος ρέω και προσδίδεται σε πόλεις πλούσιες σε υδάτινα αποθέματα, πράγμα το οποίο ισχύει για την περιοχή της Βέροιας, ενώ το ρήμα φέρω στην αρχαία ελληνική ενέχει και την έννοια είμαι πλούσιος σε κάτι.
σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται και η Βεργίνα με τους μακεδονικούς τάφους και το μουσείο της Βεργίνας.
επίσης στην πόλη της Βέροιας μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το βυζαντινό μουσείο αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο.
Η "Βέροια"ανά τον κόσμο
Εκτός από τη Μακεδονική πόλη την ονομασία Βέροια φέρουν και άλλες πόλεις, όπως η Βέροια ή Βερόη της Θράκης (πλέον Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας), το μετονομασθέν Χαλέπι της Συρίας, τα Βέρρια ή Βέρροια της Λακωνίας, η Berea του Οχάιο των Η.Π.Α. (και άλλοι οικισμοί της Αμερικής), μια συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής, η νήσος Βερόη στην έξοδο της Μεσογείου προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, πλησίον της αρχαίας πόλης των Γαδείρων, σημερινό Κάδιξ.