Άγιος Νικηφόρος Φωκάς Κορώνου
για να συμμετέχετε, χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό
Στην τοποθεσία αυτή θα βρείτε
- ΑΤΜ
- Δημοτικό Σχολείο
- Εκκλησία σε λειτουργία
- Εμπορικά καταστήματα
- Εστιατόρια - ταβέρνες
- Ιατρείο
- Καφενεία
- Λύκειο
- Μανάβικο
- Μπακάλικο
- Νεκροταφείο
- Νηπιαγωγείο
- Παιδική χαρά
- Παιδικό σταθμό
- Σούπερ μάρκετ
- Τράπεζα
- Φαρμακείο
- Φούρνο
- Ψιλικατζίδικο - περίπτερο
- Πολιτιστικό κέντρο
- Σινεμά
- Ενοικιαζόμενα δωμάτια
- Ξενοδοχείο
- Εκκλησία
- Παραδοσιακός οικισμός
Άγιος Νικηφόρος Φωκάς Κορώνου
Σύμφωνα με την παράδοση της Κορώνου Νάξου ο αυτοκράτορας και μετέπειτα Άγιος Νικηφόρος Φωκάς θεωρείται ο προστάτης των Νικηφόρων του χωριού.
O Νικηφόρος Φωκάς καταγόταν από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καπαδοκίας . Το 960, με αυτοκράτορα του Βυζαντίου τον Ρωμανό τον Β’ ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς (Άραβες). Ύστερα από 9 μήνες δραματικής πολιορκίας, το Μάρτιο του 961, κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της βυζαντινής αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια. Στην πορεία του για την Κρήτη με στόλο άνω των 1000 πλοίων έδιωξε τους Σαρακηνούς από κάθε νησί του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Νικηφόρος Φωκάς ναυμάχησε στα ανοιχτά του Απόλλωνα (Ικάριο Πέλαγος) με τους Σαρακηνούς , τους κατανίκησε και οι κάτοικοι της Βόρειας και Ανατολικής Νάξου , που παρακολουθούσαν τη ναυμαχία από τα βουνά , προς τιμή του αυτοκράτορα όλα τα αγόρια που γεννήθηκαν εκείνη τη χρονιά τα ονόμασαν Νικηφόρους.
Ιστορικά δεν επιβεβαιώνεται η ναυμαχία , επιβεβαιώνεται όμως η πορία του τεράστιου αυτού στόλου ανάμεσα σε Βορειοανατολική Νάξο και Ικαρία , όπως και η φυγή των Σαρακηνών από τη Νάξο.
Το όνομα Νικηφόρος σήμερα υπάρχει μόνο στα Ορεινά χωριά κυρίως Κόρωνος , Σκαδό & Μέση της Νάξου και λιγότερο στη Κωμιακή.
Προς τιμή του Αγίου Νικηφόρου Φωκά στη Κόρωνο υπάρχει ένα μικρό εικονοστάσι στη Πλάτσα του χωριού και εικόνα του Αγίου στο ναό της Αγίας Μαρίνας.
Ο Άγιος Νικηφόρος Φωκάς εορτάζει στις 11 Δεκεμβρίου.